duminică, 19 iunie 2016

Recenzie Jane Eyre de Charlotte Bronte

Produs publicat în 2016 de Litera
Data apariției: Martie 2015
Colecța Cele mai frumoase romane de dragoste
Traducător: Paul B. Marian și D. Mazilu
Format: 130 x 200
Tip coperta: Broșată
Număr pagini: 575


După o copilărie dificilă, marcată de sărăcie și lipsuri, tânăra Jane Eyre devine guvernantă la Thornfield Hall, castelul unui gentilom bogat, Edward Rochester. Cu timpul, cei doi încep să se apropi, discută, se înfruntă, învață să se respecte reciproc și, în cele din urmă, se îndrăgostesc unul de altul. Jane întrevede posibilitatea unei vieți liniștite, însă un adevăr cumplit iese la lumină, parcă pentru a-i dovedi că nu poate fi fericită, că nu poate să aibă parte de dragoste și să scape de soarta ce i-a fost hărăzită. Rochester pare să ascundă un secret teribil : o prezență amenințătoare bântuie castelul său întunecat. Roman al unei iubiri pătimașe care înfruntă adversitățile pentru a-și împlini destinul  "capodopera unui geniu " , cum îl numea William Makepeace Thackeray , Jane Eyre continuă să-și impresioneze și azi cititorii prin abordarea profundă a unor teme cum ar fi diferențele de clasă, sexualitatea și religia în Anglia victoriană de la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane din literatura engleză.Cartea debutează cu protagonista, Jane Eyre, care se află la Gateshead, conacul mătușii sale. Primele pagini m-au captivat cu totul, deoarece povestea evoluează extraordinar de frumos,  atât ca stil de scriere, cât și ca evenimente .  După cum spuneam, Jane locuiește alături de mătușa sa și cei trei veri ai săi, Georgiana, Eliza și John. Ceea ce mi-sa părut, oarecum, ieșit din comun față de alte cărți este că viața personajului principal, nu este una tocmai bună, din cauza modului de tortură la care este supusă.
Povestea ia o întorsătură neașteptată atunci când un domn, pe nume Brocklehurst, face o vizită doamnei Reed. Acesta îi propune să o trimită pe Jane la școala de fete, Lowood, unde să învețe limba franceză, pictura și alte îndeletniciri. Doamna Reed nu este prea încântată de idee, dar acceptă în cele din urmă. După părerea mea, aceasta este cea mai inteligentă decizie pe care a luat-o pe tot parcursul romanului, în secvențele în care apare.
Ajunsă la Lowood, Jane Eyre începe să se dezvolte și să-și facă câteva prietene din rândul elevelor și chiar al profesoarelor. Câțiva ani totul merge cât de cât bine la acea școală. Și spun cât de cât pentru că mâncarea este  extraordinar de proastă, făcută cu scopul să te sece și mai mult de energie.
Pe mine m-a bulversat foarte mult capitolul în care prietena cea mai bună a lui Jane, suferind de malarie, moare. Cred că am avut nenumărate mustrări de conștiință după ce am terminat de citit acel capitol, care m-a învățat să apreciez mai mult ceea ce am.Finalul mi-a plăcut extraordinar de mult. Din punctul meu e vedere, această carte este o capodoperă de la primul și până la ultimul cuvânt scris. Nu vreau să spun mai multe despre final, pentru a nu vă strica plăcerea cititului, dar vă asigur de pe acum, că este unul fericit. Nici nu pot să-mi dau seama cum se poate scrie o asemenea poveste de dragoste, care a avut un succes planetar, într-un mod foarte lejer. Pentru mine este de neconceput așa ceva.


Personajele sunt foarte complexe și foarte bine conturate. Sentimentele pe care le evocă pe parcursul romanului nu fac decât să te prindă și mai mult de acțiune. Totul este construit într-un mod excepțional, deci chiar merită citită din toate punctele de vedere.


Mi-a plăcut aproape tot la acestă carte. Singurele lucruri care nu mi-au plăcut au fost descrierile plictisitoare, foarte rare și replicile interminabile ale domnului Rochester. Eu fiind obișnuit cu personaje mai Young Adult, mi-sa părut foarte anormal să dau de un personaj cu o replică de două pagini. S-a născut la Thornton și și-a petrecut copilăria și tinerețea la Haworth, bucurându-se de educația  sporadică, lectura independentă și libertatea de acțiune ce li se oferea tuturor copiilor din familia ei. Un an petrecut la o școală ieftină pentru fiice de preot, la Cowan's Bridge, unde mâncarea proastă și disciplina exagerat de severă au ruinat sănătatea surorilor ei mai mari Maria și Elizabeth, moarte la 10 și respectiv 11 ani, i-a oferit lui Bronte materialul pentru zugrăvirea școlii din Lowood în romanul Jane Eyre.


Rating-ul pe care-l dau acestei cărți este de 5/5 panda! Vă foarte recomand s-o citiți!


2 comentarii:

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *